Wilcze testy
- Fotom
- Młody Wilk
- Imię: Tomasz
- Motocykl: Varadero XL125V5, Suzuki XF650
-
- Damianci
- Wilk Alfa
- Imię: Damian
- Motocykl: R1250GS
-
Re: Wilcze testy
Chyba musiałbyś zapytać moją żonę, jeśli chodzi o kurtkę, którą wybrała. A moto również mi się podoba.
Po leku do przodku.
125ccm (2015-2020), Peugeot Satelis RS 125 (2018-2020), Suzuki V-Strom 650 (2020-2022), BMW R1250GS (od 2022)
125ccm (2015-2020), Peugeot Satelis RS 125 (2018-2020), Suzuki V-Strom 650 (2020-2022), BMW R1250GS (od 2022)
- Damianci
- Wilk Alfa
-
Dokończę recenzję Moto Guzzi V85TT.
Motocykl jest wyposażony w mały ekran TFT (chyba 4,5 cala), który jak dla mnie mógłby być większy. Jednak podstawowe informacje są dość czytelne, a ekran nie odwraca uwagi od drogi.
Średnie spalanie podczas testu wyszło mi 22 km/l (tak podają zużycie paliwa Włosi), czyli ok. 4,6 l/100 km. Była to jednak spokojna jazda, z krótkim wjazdem (ok. 2-3 km) na autostradę, gdzie trochę przyśpieszyłem do licznikowego 176 (166 wg gps) , co nie było prędkością maksymalną, bo wiatr i rozsądek nakazywał już się nie rozpędzać
.Katalogowo średnie zużycie wynosi 4,9 l/100 km. Co ciekawe jadąc dynamicznie VStromem (katalogowe spalanie 4,1 litra) na test i wracając, średnia wyszła mi 4,4 l/100 km, czyli tylko 0,2 l mniej niż na V85TT. Jednak jeżdżąc spokojnie na Suzuki DL 650 schodzę nawet poniżej 4 litrów na 100 km.
V85TT jest wyposażony w podstawowy dwukanałowy ABS, oraz w kontrolę trakcji. Są do wyboru gotowe mapy silnika jak, SPORT, STRADA (szosa), PIOGGIA (deszcz), OFF-ROAD oraz tryb CUSTOM, który można samemu spersonalizować. Jest możliwość wyłączenia kontroli trakcji oraz tylnego ABS, w Suzuki DL 650 można wyłączyć kontrolę trakcji, ale ABS jest zawsze włączony.
V85TT jest seryjnie wyposażony w tempomat, coś czego mi brakuje w DL 650.
Jak wcześniej pisałem, motocykl jest stworzony do spokojnej, turystycznej jazdy. Dobrze się składa w zakrętach. Ma nisko położony środek ciężkości. Wydaje mi się, że się lepiej prowadzi niż DL 650.
V85TT gotowy do jazdy w gołej wersji czyli bez kufrów, gmoli itp. waży ok. 230 kg, czyli ok. 15 kg więcej niż goły DL 650.
Kończąc moją subiektywną recenzję podam trzy rzeczy dla których wymieniłbym Suzuki DL 650 na Moto Guzzi V85TT, oraz trzy dla których bym został na Suzuki.
Za Moto Guzzi V85TT:
- oryginalny włoski styl
- wał Kardana
- tempomat
Za Suzuki DL 650:
- niższe spalanie
- lepsza dostępność części zamiennych (taniej i szybciej)
- niezawodność
Motocykl jest wyposażony w mały ekran TFT (chyba 4,5 cala), który jak dla mnie mógłby być większy. Jednak podstawowe informacje są dość czytelne, a ekran nie odwraca uwagi od drogi.
Średnie spalanie podczas testu wyszło mi 22 km/l (tak podają zużycie paliwa Włosi), czyli ok. 4,6 l/100 km. Była to jednak spokojna jazda, z krótkim wjazdem (ok. 2-3 km) na autostradę, gdzie trochę przyśpieszyłem do licznikowego 176 (166 wg gps) , co nie było prędkością maksymalną, bo wiatr i rozsądek nakazywał już się nie rozpędzać
V85TT jest wyposażony w podstawowy dwukanałowy ABS, oraz w kontrolę trakcji. Są do wyboru gotowe mapy silnika jak, SPORT, STRADA (szosa), PIOGGIA (deszcz), OFF-ROAD oraz tryb CUSTOM, który można samemu spersonalizować. Jest możliwość wyłączenia kontroli trakcji oraz tylnego ABS, w Suzuki DL 650 można wyłączyć kontrolę trakcji, ale ABS jest zawsze włączony.
V85TT jest seryjnie wyposażony w tempomat, coś czego mi brakuje w DL 650.
Jak wcześniej pisałem, motocykl jest stworzony do spokojnej, turystycznej jazdy. Dobrze się składa w zakrętach. Ma nisko położony środek ciężkości. Wydaje mi się, że się lepiej prowadzi niż DL 650.
V85TT gotowy do jazdy w gołej wersji czyli bez kufrów, gmoli itp. waży ok. 230 kg, czyli ok. 15 kg więcej niż goły DL 650.
Kończąc moją subiektywną recenzję podam trzy rzeczy dla których wymieniłbym Suzuki DL 650 na Moto Guzzi V85TT, oraz trzy dla których bym został na Suzuki.
Za Moto Guzzi V85TT:
- oryginalny włoski styl
- wał Kardana
- tempomat
Za Suzuki DL 650:
- niższe spalanie
- lepsza dostępność części zamiennych (taniej i szybciej)
- niezawodność
Po leku do przodku.
- Awiator
- Management Watahy
- Imię: Tomek
- Motocykl: Suzuki V Strom 650 XT
-
@Damianci super recenzja! Ja niebawem przetestuję Hondę NT1100 i CRF1100L Africa Twin Adventure Sports DCT. Jeszcze zastanawiam się nad X-Adv i ADV350 bo są również dostępne u łódzkiego dealera.
Suzuki Burgman 125 (2020-2023), Zipp Appia 125 (2018 - 2024), Suzuki V Strom 650 XT (2021 - obecnie), Honda GL1800 Gold Wing DCT (2025 - obecnie)
- DjPj One
- Management Watahy
- Imię: Piotr
- Motocykl: Peugeot Metropolis 400
-
Spróbowałem się umówić na jazdę próbną i mały test Kymco CV3. Niestety nie ma obecnie w Motor Landzie (wyłączny importer miedzy innymi Kymco) dostępnego tego modelu. Cytuje z maila - "...dostawy spodziewamy się 20 Września, ale wszystkie są już zamówione przez naszych dealerów...." Dealerzy są w Krakowie i niedaleko Wrocławia. Trzeba będzie próbować pod koniec sezonu.
- Damianci
- Wilk Alfa
-
Podobnie jak wcześniej @Awiator udało mi się przetestować Suzuki GSX-S1000GT.
Krótką recenzję zmieszczę później, ale na razie mogę powiedzieć "podobało mi się"
.
Krótką recenzję zmieszczę później, ale na razie mogę powiedzieć "podobało mi się"
- Załączniki
-
- WhatsApp Image 2022-07-28 at 15.35.04.jpeg (233.72 KiB) Przejrzano 4237 razy
Po leku do przodku.
- Damianci
- Wilk Alfa
-
Wrażenia z testu GSX-S1000GT.
Pierwszy raz jechałem sportowym motocyklem oraz motocyklem wyposażonym w quickshifter.
Czas jazdy nieco ponad godzinę, przejechane 48 km z Tychów do Katowic i z powrotem. Średnie spalanie 5,6 l/km.
Przeciskanie się przez korki łatwiejsze niż VStromem, rozpędzanie się spod świateł błyskawiczne.
Silnik 999 cm3 o mocy max. 152 koni powoduje, że nawet czekając na zielone siedząc w siodle, wydaje się jakby moto już było w ruchu i wiatr wiał we włosy
.
Zadziwiła mnie lekkość tego motocykla, oraz poczucie pełnej kontroli nad tą maszyną. Już od pierwszego kilometra miałem wrażenie, jakbym ten motocykl znał od dawna. Płynna reakcja na gaz, bardzo dobre hamulce, bezpieczna trakcja, nic nie wibruje ani nie trzęsie. Quickshifter to bajka i tak mi się spodobał, że po powrocie na VStroma intuicyjnie próbowałem zmieniać biegi bez sprzęgła.
Pozycja na motocyklu wygodna i zrelaksowana. GT jest skonstruowany do jazdy turystycznej o zacięciu sportowym, więc można siedzieć w pozycji bardziej wyprostowanej niż w typowym sporcie.
Szyba niższa niż w VStrom, cały kask jest odkryty, ale przy prędkości ok. 130 km/h nie czuć dyskomfortu. Zawsze można się trochę pochylić przy szybkiej jeździe, co na tym moto jest naturalne.
Waga motocykla ok. 226 kg, podobnie jak VStroma, ale dużo łatwiej cofać siedząc na siodle i manewrować na postoju.
Dodając dwa kufry boczne (po 37 litrów każdy) można podróżować, ale raczej jednoosobowo, bo centralny bagażnik nie jest przywidziany do tego modelu. Można dać torbę na siedzenie pasażera.
Testowałem przy temperaturze ok. 30 stopni, więc nie wiem jak by było podczas jazdy w zimniejszy dzień, lusterka na czaszy chyba częściowo pochłaniają pęd powietrza na dłonie.
W Katowicach o porze testu był duży ruch, wjechałem tylko na kawałek autostrady, maksymalnie jechałem przez chwilę 150. Jednak nie interesowała mnie prędkość maksymalna, ale emocje związane z przyśpieszeniem i płynnością jazdy. Dodam, że mapę silnika miałem ustawioną na B (A = pełna moc, B = złagodzona, C = przewidziana na deszcz), co zasugerował Pan z Suzuki widząc, że jeżdżę 650-ką
.
Wyświetlacz TFT 6,5 cala, można łączyć ze smartfonem i używać jako nawigacji.
Nie sądziłem, że ten typ motocykla mi się tak bardzo spodoba i namiesza mi w głowie
.
Jednak jazda na VStromie po tym teście nie rozczarowała mnie, tylko musiałem używać większych obrotów niż zwykle, żeby był nadal fun
Pierwszy raz jechałem sportowym motocyklem oraz motocyklem wyposażonym w quickshifter.
Czas jazdy nieco ponad godzinę, przejechane 48 km z Tychów do Katowic i z powrotem. Średnie spalanie 5,6 l/km.
Przeciskanie się przez korki łatwiejsze niż VStromem, rozpędzanie się spod świateł błyskawiczne.
Silnik 999 cm3 o mocy max. 152 koni powoduje, że nawet czekając na zielone siedząc w siodle, wydaje się jakby moto już było w ruchu i wiatr wiał we włosy
Zadziwiła mnie lekkość tego motocykla, oraz poczucie pełnej kontroli nad tą maszyną. Już od pierwszego kilometra miałem wrażenie, jakbym ten motocykl znał od dawna. Płynna reakcja na gaz, bardzo dobre hamulce, bezpieczna trakcja, nic nie wibruje ani nie trzęsie. Quickshifter to bajka i tak mi się spodobał, że po powrocie na VStroma intuicyjnie próbowałem zmieniać biegi bez sprzęgła.
Pozycja na motocyklu wygodna i zrelaksowana. GT jest skonstruowany do jazdy turystycznej o zacięciu sportowym, więc można siedzieć w pozycji bardziej wyprostowanej niż w typowym sporcie.
Szyba niższa niż w VStrom, cały kask jest odkryty, ale przy prędkości ok. 130 km/h nie czuć dyskomfortu. Zawsze można się trochę pochylić przy szybkiej jeździe, co na tym moto jest naturalne.
Waga motocykla ok. 226 kg, podobnie jak VStroma, ale dużo łatwiej cofać siedząc na siodle i manewrować na postoju.
Dodając dwa kufry boczne (po 37 litrów każdy) można podróżować, ale raczej jednoosobowo, bo centralny bagażnik nie jest przywidziany do tego modelu. Można dać torbę na siedzenie pasażera.
Testowałem przy temperaturze ok. 30 stopni, więc nie wiem jak by było podczas jazdy w zimniejszy dzień, lusterka na czaszy chyba częściowo pochłaniają pęd powietrza na dłonie.
W Katowicach o porze testu był duży ruch, wjechałem tylko na kawałek autostrady, maksymalnie jechałem przez chwilę 150. Jednak nie interesowała mnie prędkość maksymalna, ale emocje związane z przyśpieszeniem i płynnością jazdy. Dodam, że mapę silnika miałem ustawioną na B (A = pełna moc, B = złagodzona, C = przewidziana na deszcz), co zasugerował Pan z Suzuki widząc, że jeżdżę 650-ką
Wyświetlacz TFT 6,5 cala, można łączyć ze smartfonem i używać jako nawigacji.
Nie sądziłem, że ten typ motocykla mi się tak bardzo spodoba i namiesza mi w głowie
Jednak jazda na VStromie po tym teście nie rozczarowała mnie, tylko musiałem używać większych obrotów niż zwykle, żeby był nadal fun
- Załączniki
-
- Gsx_left.jpeg (284.75 KiB) Przejrzano 4215 razy
-
- Gsx_right.jpeg (253.91 KiB) Przejrzano 4215 razy
Po leku do przodku.
- DjPj One
- Management Watahy
- Imię: Piotr
- Motocykl: Peugeot Metropolis 400
-
Dzięki @Damianci za kolejny profesjonalny test. Pewnie każde takie doświadczenie powoduj "ból" głowy na przyszłość , gdy nadejdzie czas na zmianę sprzętu.
- Awiator
- Management Watahy
-
@Damianci Ja od razu chciałem swojego vstroma zostawić w rozliczeniu;) Tak jak napisałeś, zdumiewająca jest łatwość prowadzenia i manewrowania na tym motocyklu.
Suzuki Burgman 125 (2020-2023), Zipp Appia 125 (2018 - 2024), Suzuki V Strom 650 XT (2021 - obecnie), Honda GL1800 Gold Wing DCT (2025 - obecnie)
- Awiator
- Management Watahy
-
Wczoraj gdy część watahy pojechała do Lubiąża, samotny wilk @Awiator miał przyjemność testować Hondę Goldwing z 2019 w wersji Trike (homologacja L5e). Chciałbym umieć tak ładnie pisać jak @Damianci ale moje pióro nigdy nie było tak lekkie. Zrobiłem ok 50km. Pierwsza rzecz, która przykuła moja uwagę to chyba najwygodniejsza pozycja za kierownicą ze wszystkich moto, na których siedziałem. Być może to zasluga akcesoryjnej kanapy z wstawką żelową. Po odpaleniu 6 cylindrow w ukladzie boxer generuje niesamowity dźwięk silnika. Jak to w goldwingach napakowane elektroniki, którą już zdażylem zepsuć przez problemy z aktualizacja. Na szczęście wybrnąłem i udalo sie przywrocić pełną sprawność. Ten egzemplarz byl nawet wyposażony w pneumatyczne zawieszenie. Za przeniesienie napędu odpowiadała skrzynia DCT, ktora jest rewelacyjna, teraz trochę żałuję, że zamiast VStroma nie kupiłem Hondy NC750X. Faktem jest jednak to co wiele osób powtarzało na różnych recenzjach na YouTube, że jako takie wrażenia zjazdy zapewnią tryb SPORT lub manualny;) Fajną opcją jest tempomat i przy długich przejazdach, do których ten moto został stworzony z pewnością się przyda. Trika miała zmodyfikowane przednie zawieszenie (opona samochodowa) i nie wiem ile to jego wina/zasługa ale na obwodnicy jechała idealnie prosto nawet bez trzymanki, w ogóle nie wrażliwa na boć,ne podmuchy wiatru. Widać, że kocha dalekie autostradowe przeloty ale coś za coś. Zakręty na drogach wojewódzkich i manewry parkingowe to totalna wałka o to aby moto skręciło. Trzeba się do tego przyzwyczaić a najlepiej trochę podpakowac na siłowni bo wspomagania kierownicy nie ma. To chyba tyle co chciałem napisać. Jak macie pytania to otwieram dyskusję;)
Dodano po 4 minutach 28 sekundach:
Bardzo chciałbym przejechać się dwu kołową wersją tego motocykla;)
Dodano po 4 minutach 28 sekundach:
Bardzo chciałbym przejechać się dwu kołową wersją tego motocykla;)