Prawo jazdy kat. A - udało się!

Forumowe wiadomości!
Awatar użytkownika
Bartorius
Management Watahy
Imię: Bartosz
Motocykl: BMW R1150R

Re: Prawo jazdy kat. A - udało się!

Post autor: Bartorius »

Dzisiaj dostałem wiadomość, że moje prawo jazdy jest gotowe do odbioru 8-)

Szybko, po po 6-ciu dniach!
Awatar użytkownika
Dailak
Management Watahy
Imię: Przemek
Motocykl: Honda NT 1100

Post autor: Dailak »

No to weekend pojeżdżony będzie 😜 i nawet zdążysz fotkę wrzucić na konkurs 😁
Honda Forza 125 (2019-2021)
Honda CTX 700 (2021-2023)
Honda CB 750 Hornet (2023-2026)
Honda NT 1100 (2026-obecnie)
pio
Wilczek
Imię: Piotr
Motocykl: Yamaha XSR 125, Triumph Tiger 900

Post autor: pio »

Gratulacje.
Kurs na kat. A zawsze bedzie czyms pozytywnym. Też planuje robic ale razem z synem, czyli za kilka ladnych lat.
Awatar użytkownika
Bartorius
Management Watahy

Pojeździłem już kapkę swoją bawarką - od wczoraj wpadło niecałe 90 km. To relatywnie niewiele, aby móc się stanowczo wypowiedzieć się o różnicach wynikających z pojemności 125 i 1150, jednakże w nawiązaniu to poprzedniego wątku chciałbym się podzielić pewną refleksją dnia wczorajszego: pokonywanie zakrętów.

Niestety, w tej materii kurs prawa jazdy wypada niedostatecznie. Nikt na nim nie wspomniał o technice pokonywania zakrętów - jak zaplanować taki manewr, z ilu faz się składa, kiedy dohamować - kiedy jechać ze stałymi obrotami - kiedy przyspieszyć. Nic.
O technikach i analizach pokonywania zakrętów na motocyklu powstały nawet książki - a przyszły kierowca motocykla nie dostaje tej wiedzy nawet w ilości homeopatycznej.

Jeżdżąc Hondą Varadero 125 nie zwracałem na przedmiotowy manewr większej uwagi, ponieważ wychodził "naturalnie". Teraz, przy znacznie większej masie motocykla, trzeba już planować pokonanie zakrętu, bo fizyka jest, niestety, nieubłagana.

Jakiś czas temu słyszałem zdanie wypowiedziane przez instruktora ze szkoły bezpiecznej jazdy na motocyklu: "zrób prawo jazdy, a ja nauczę Cię jeździć". Zaczynam teraz rozumieć sens tego twierdzenia.
Awatar użytkownika
Awiator
Management Watahy
Imię: Tomek
Motocykl: Suzuki V Strom 650 XT

Post autor: Awiator »

@Bartorius ja miałem to szczęście, że jeden z moich instruktorów wywodził się z naprawdę dobrej szkoły specjalizującej się w nauce jazdy na motocyklach. Dlatego od samego początku miał wobec mnie duże wymagania względem techniki jazdy i techniki pokonywania zakrętów. Poniżej dwa filmy instruktażowe z wspomnianej szkoły:

Awatar użytkownika
Darek
Wilk
Imię: Darek
Motocykl: Wigry 3 Junk M11 Honda Varadero125 Honda Vfr 1200X Crosstourer

Post autor: Darek »

bardzo plecam super film
Awatar użytkownika
Awiator
Management Watahy
Imię: Tomek
Motocykl: Suzuki V Strom 650 XT

Post autor: Awiator »

Romario pisze: 25 kwie 2022, 17:04 Bartek tylko żeby Ci nie przyszło do głowy siadanie za stery motocykla zanim nie odbierzesz blankietu . Chyba nie muszę pisać czym to GROZI !!!!!! Obligatoryjna sprawa w sądzie i wsztrzymanie uprawień na wszystko co posiadasz na pół roku . NIE WARTO RYZYKOWAĆ :roll:
A taki newsik z mojego lokalnego podwórka. Ktoś niezbyt udanie rozpoczął sezon: https://epainfo.pl/poscig-za-motocyklis ... l-klopoty/
Awatar użytkownika
Romario
Wilk
Imię: ROMAN
Motocykl: Suzuki VL800 Volusia Boulevard .Kawasaki Versys 650

Post autor: Romario »

Awiator pisze: 30 kwie 2022, 17:03
Romario pisze: 25 kwie 2022, 17:04 Bartek tylko żeby Ci nie przyszło do głowy siadanie za stery motocykla zanim nie odbierzesz blankietu . Chyba nie muszę pisać czym to GROZI !!!!!! Obligatoryjna sprawa w sądzie i wsztrzymanie uprawień na wszystko co posiadasz na pół roku . NIE WARTO RYZYKOWAĆ :roll:
A taki newsik z mojego lokalnego podwórka. Ktoś niezbyt udanie rozpoczął sezon: https://epainfo.pl/poscig-za-motocyklis ... l-klopoty/
Kompletny brak odpowiedzialności . :| Aż dziw że to dojrzały facet .
Awatar użytkownika
Bartorius
Management Watahy

Romario pisze: 30 kwie 2022, 22:08
Awiator pisze: 30 kwie 2022, 17:03
Kompletny brak odpowiedzialności . :| Aż dziw że to dojrzały facet .
To nie jest motocyklsta. To właściciel motocykla, co daje bardzo wyraźną linię demarkacyjną pomiędzy "jeżdżę dla przyjemności, ale zgodnie z literą prawa", a "jak się uda to się uda". Takich ludzi bez względu na sympatie należy piętnować i eliminować z drogi. Kropka.
pio
Wilczek
Imię: Piotr
Motocykl: Yamaha XSR 125, Triumph Tiger 900

Post autor: pio »

pio pisze: 27 kwie 2022, 19:27 Gratulacje.
Kurs na kat. A zawsze bedzie czyms pozytywnym. Też planuje robic ale razem z synem, czyli za kilka ladnych lat.
Aż nie wierze w to co pisze, ale życie czasami nas zaskakuje. Jestem już również po egzaminie na kat. A (zdanym). Planowalem zrobic prawko z synem, ale trafila sie okazja. Trafilem do super szkoly jazdy (namiary moge podac zainteresowanym - szkola w Gdańsku).
Idąc za przykładem @Bartorius opisze troche swoją droge do prawka.
Zaczeło sie od przyjazdu do pracy na mojej Jadzi. Kolega zauważył moto, pogadaliśmy, zdradziłem, że nie mam A, to jezdze 125 bo lubie moto. A on na to "jak nie masz A?? zaraz bedziesz mial" i gdzies zadzwonil. wieczorem dzwoni do mnie instruktor i umawiamy sie na jazdy. kurs polecial szybko i sprawnie. nie mialem wiekszych problemow na placu. lata doswiadczen na 125 (z manualna skrzynia biegow) pomagaja. jedynie trzeba pamietac o glowie, ale to juz bylo poruszane. szybko zapisalem sie na egzamin i tu pierwsza wtopa - wolne terminy za miesiac. trudno, termin wybrany i czekam - przerwa taktyczna w jazdach. wracam na moto 4 dni przed egzaminem. sobota miasto, poniedzialek plac, wtorek egzam.
dzien egzaminu zaczyna sie spoko. egzam na 10:00 o 12 zapowiadaja deszcze. jednak zaczelo padac 10:00. przerwa w egzaminie - czekamy az przestanie padac, potem plac w kaluzach. mialem stres bo szybki slalom na mokrej nawierzchni to dla mnie nowosc. jednak pierwszy przejazd i 32 km/h i egzaminator zaprasza do kolejnego zadania. tutaj chcialbym zwrocic uwage na role egzaminatora. trafilem na bardzo fajnego goscia. Pan Tomasz swoim sposobem bycia i rozmowy zredukowal u mnie troche stres (a zimna glowa na placu jest wazna). do tego stopnia ze zepsulem tylko jedna probe. wstyd sie przyznac ale zgasl mi moto przy ruszaniu pod gorke. pewnie dlatego ze juz widzialem sie na miescie i troche nerwy wziely gore. jednak druga proba zaliczona i jedziemy na miasto. tutaj wszystko ok, zero podpuszczania, 30 min trasa przebiega spokojnie (mimo ze w kaluzach).

reasumujac
w moim przypadku jazda na 125 bardzo mi pomogla. w czasie pierwszej lekcji na placu zrobilem wszystkie figury. jedynie instruktor mial uwagi do szybkiego slalomu, ale tu trafne podpowiedzi sprawily, ze zaczalem miec wlasciwa srednia predkosc - (ze szkoly jestem naprawde zadowolony).

teraz stoje przed wyborem moto. zastanawiam sie miedzy BMW F850 Gs a Triumph Tiger 900. na jesien przymiarki i decyzja.

a co dalej z Jadzia?? - Jadzia zostaje w rodzinie, w przyszlym sezonie przejmuje ja żona - może sie jej spodoba i ......

sam zreszta tez chetnie na niej bede jezdzil do miasta, do tego jest niezastapiona.
ODPOWIEDZ