Yyyy... co kupić, dokładnie :)
Yyyy... co kupić, dokładnie :)
Hej hej,
Noszę się z zamiarem kupienia używanego dwukółka, i prosiłbym o radę. Zależy mi na wygodzie bez wyjątkowo wysokich wydatków. Planuję też trochę dalsze wycieczki, więc chciałbym prędkość przelotową mieć ok. 100km/h (realną, te prędkościomierze to co chcą pokazują...), by nie być zawalidrogą nawet jak na eskę wyskoczę. I owiewki! Żeby wiatr i deszcz nie doskwierały za bardzo. Mam też lvl 40+ i brak chęci robienia nowego prawka jazdy, więc zostaje mi kat. "B", zresztą, po co mi 160km/h na liczniku, skoro ekscytuję się przy 80
Z motocykli średnio coś spełnia wymagania, może mondial pagani ale nie wiem, jak tam z wygodą. Czyli skuterki. I tutaj są xmax, satelis, forza, Xevo. Czy spełnią moje wymagania? A może ktoś ma jakieś nieoczywiste propozycje?
Noszę się z zamiarem kupienia używanego dwukółka, i prosiłbym o radę. Zależy mi na wygodzie bez wyjątkowo wysokich wydatków. Planuję też trochę dalsze wycieczki, więc chciałbym prędkość przelotową mieć ok. 100km/h (realną, te prędkościomierze to co chcą pokazują...), by nie być zawalidrogą nawet jak na eskę wyskoczę. I owiewki! Żeby wiatr i deszcz nie doskwierały za bardzo. Mam też lvl 40+ i brak chęci robienia nowego prawka jazdy, więc zostaje mi kat. "B", zresztą, po co mi 160km/h na liczniku, skoro ekscytuję się przy 80
Z motocykli średnio coś spełnia wymagania, może mondial pagani ale nie wiem, jak tam z wygodą. Czyli skuterki. I tutaj są xmax, satelis, forza, Xevo. Czy spełnią moje wymagania? A może ktoś ma jakieś nieoczywiste propozycje?
- Dailak
- Management Watahy
- Imię: Przemek
- Motocykl: Honda NT 1100
-
Re: Yyyy... co kupić, dokładnie :)
Jak dla mnie odpowiedź jest tylko jedna (spełnia praktycznie wszystkie Twoje wymagania, a nawet więcej) - Honda Forza. Jednego dnia zrobiłem 500 km z przystankami i tyłek mnie w ogóle nie bolał. Schowasz pod siedzeniem pełen kask (nawet dwa) lub jak masz kufer centralny, to kask do kufra, a pod siedzenie kurtka, spodnie i buty, a Ty na plażę - wiem z własnego doświadczenia. Regulowana elektrycznie szyba - za gorąco latem i szybka w dół (taka tania motoklima). Jechałem w deszczu i praktycznie suchuteńki, bo plastiki i szyba skutecznie chronią przed wiatrem i deszczem.
Podsumowując, jak kiedyś wrócę do skuterów, to tylko Forza.
A i prędkość? Bez problemu ponad 100 km/h według GPS oczywiście. Spalanie? 3 litrów nie przekroczysz, a na eko, to i 2,5.
Podsumowując, jak kiedyś wrócę do skuterów, to tylko Forza.
A i prędkość? Bez problemu ponad 100 km/h według GPS oczywiście. Spalanie? 3 litrów nie przekroczysz, a na eko, to i 2,5.
Honda Forza 125 (2019-2021)
Honda CTX 700 (2021-2023)
Honda CB 750 Hornet (2023-2026)
Honda NT 1100 (2026-obecnie)
Honda CTX 700 (2021-2023)
Honda CB 750 Hornet (2023-2026)
Honda NT 1100 (2026-obecnie)
przyznam się, że gdybym miał forzę w promieniu 100km od chaty to bym się tak długo nie zastanawiał. Ale mam Satelisa, Xevo i... Piaggio MP3 300 (ale tu muszę pooglądać sobie testy, bo dopiero dziś wpadłem na to, że na kat. B nie muszę w trójkołowcach ograniczać się do 125). Dlatego szukam - albo będę czekał, aż forzę znajdę bliżej 
No dobra, forza może i się znajdzie, ale dorzuciłem sobie przebieg poniżej 20k i młodszy niż 10 lat
No dobra, forza może i się znajdzie, ale dorzuciłem sobie przebieg poniżej 20k i młodszy niż 10 lat
- DjPj One
- Management Watahy
- Imię: Piotr
- Motocykl: Peugeot Metropolis 400
-
Uściślij co znaczy bez wyjątkowych wysokich kosztów. Ile zamierzasz wydać na skuter?
tak w okolicach 10k, ale też chodzi o późniejsze serwisy
Swoją drogą posypuję głowę popiołem: podstawowa informacja, a trzeba o nią pytać, głupi ja.
Na tą chwilę w zasięgu dojazdu mam
https://www.olx.pl/d/oferta/peugeot-sat ... bserved_ad
https://www.olx.pl/d/oferta/piaggio-xev ... bserved_ad
https://www.olx.pl/d/oferta/piaggio-mp3 ... bserved_ad
Swoją drogą posypuję głowę popiołem: podstawowa informacja, a trzeba o nią pytać, głupi ja.
Na tą chwilę w zasięgu dojazdu mam
https://www.olx.pl/d/oferta/peugeot-sat ... bserved_ad
https://www.olx.pl/d/oferta/piaggio-xev ... bserved_ad
https://www.olx.pl/d/oferta/piaggio-mp3 ... bserved_ad
- DjPj One
- Management Watahy
- Imię: Piotr
- Motocykl: Peugeot Metropolis 400
-
Hondy Forza za 10k nie kupisz.
Z Twoich propozycji - do MP3 musisz się przysiąść, nie każdemu pasuje taka pozycja. Satelis -najbardziej komfortowy skuter wśród 125 (oprócz Piaggio X10). Warunek jego zakupu - trzeba znać dobrze przeszłość takiego sprzętu, serwis też nie należy do prostych rzeczy.
Zainteresował bym się na Twoim miejscu Yamahą Xmaxem przed liftem lub Kymco Downtown.
Z Twoich propozycji - do MP3 musisz się przysiąść, nie każdemu pasuje taka pozycja. Satelis -najbardziej komfortowy skuter wśród 125 (oprócz Piaggio X10). Warunek jego zakupu - trzeba znać dobrze przeszłość takiego sprzętu, serwis też nie należy do prostych rzeczy.
Zainteresował bym się na Twoim miejscu Yamahą Xmaxem przed liftem lub Kymco Downtown.
-
wolfqanq
- Wilk
- Imię: Henryk
- Motocykl: Honda Shadow 125, Honda Varadero 125, Suzuki V Strom 650
-
Z cyklu postów niewiele wnoszących do dyskusji....
No ale nikt nie napisał, że tylko Honda Varadero 125 XL

.
(Ale czytając listę wymagań co do ,tu cytuje "dwukółka" to przedpiszacy mają rację . A ,że MP3 ma trzy koła...
)
No ale nikt nie napisał, że tylko Honda Varadero 125 XL
(Ale czytając listę wymagań co do ,tu cytuje "dwukółka" to przedpiszacy mają rację . A ,że MP3 ma trzy koła...
xmax był na liście, tylko w okolicy takowego brak, downtown nie do końca znałem, ale jak zjadliwy to wezmę pod uwagęDjPj One pisze: 17 mar 2023, 14:11 Hondy Forza za 10k nie kupisz.
Varadero/Shadow brałem pod uwagę - ale tam jednak większe przebiegi i wiek bliski połowie mojegowolfqanq pisze: 17 mar 2023, 14:51 Z cyklu postów niewiele wnoszących do dyskusji....
No ale nikt nie napisał, że tylko Honda Varadero 125 XL.
(Ale czytając listę wymagań co do ,tu cytuje "dwukółka" to przedpiszacy mają rację . A ,że MP3 ma trzy koła...)
Czyli jak rozumiem Satelis/Xevo odrzucam, to sprawdzę to mp3 i poczekam, aż xmax/downtown/forza się pojawi w okolicy w zadowalających parametrach
Dodano po 1 godzinie 6 minutach 10 sekundach:
a, no i burgman jeszcze. Ale jeśli dobrze zrozumiałem, lepiej kupić zarejestrowany w Polsce od kogoś, kto tym jeździł, nie sprowadzany ( bo nie ma co się oszukiwać, prawdziwej historii takiego sprowadzonego mogę nigdy nie poznać, dopóki nie wyjdą problemy).
Moja jak zobaczyła mp3, to stwierdziła, że może i sama by nim nawet jeździła. Myślę, że to może być ciekawa opcja - tylko musimy skoczyć tu w Pile do italmoto i się przymierzyć, mają jednego tylko z 35k km przebiegu. Może kiedyś wreszcie wybierze się gdzieś ze mną (nie potrafi jeździć na plecaka niestety, mało nas na zakręcie nie zabiła
A co z przebiegiem? Ile tak mniej więcej niezajechany skuter robi rocznie? 2k rocznie max wydaje mi się rozsądne
- K.N.X10
- Wilk Alfa
- Imię: Krzysztof
- Motocykl: Piaggio X10 125, Kymco CV3 550
-
Hej a rozważałeś Piaggio X10 125. To cacuszko zostaje jeszcze ze mną jako wierny rumak *no.1* bo jest już moto *no.2* ale może kiedyś będzie na sprzedaż, czas pokaże. Można znaleźć fajną sztukę choć trzeba długo szukać i zawsze coś po swojemu ponaprawiać. Ja szukałem ponad pół roku i trafił się z Austrii z małym przebiegiem, ABS-em, katrolą trakcji i wydechem Akrapović. Aktualnie na liczniku ponad 16 tyś km i wszystko działa w jak najlepszym porządku, bieżące wymiany filtrów, oleju, świecy, napędu, ... tylko aku odmówiło współpracy więc jest nowe. Życzę cierpliwości w szukaniu wymarzonego moto
powodzenia.
Piaggio X10 125 i.e. Executive (2020-...), Kymco CV3 550 ABS NOODOE (2022-...)
Może znasz, mają spory wybór, chociaż żeby przymierzyć, obejrzeć : http://italmotopila.pl/