Program do edycji filmów

Nagrałeś film - wrzuć go tutaj!
Awatar użytkownika
Aardvark
Wilk
Imię: Marcel
Motocykl: Honda Forza

Program do edycji filmów

Post autor: Aardvark »

Pytanie do filmowców: jakiego używacie programu do edycji swoich filmów, jaki moglibyście polecić?

Ja generalnie używam starego, darmowego Windows Movie Maker będącego częścią pakietu Windows Live z roku 2012.

Plusy:
Łatwy w użytkowaniu
* Darmowy
* Wszystko (prawie) można w nim zrobić.
* Obsługuje FullHD
* Nie ma wygórowanych wymagań sprzetowych

Minusy:
* jednak nie wszystko da się zrobić, np podzielenia ekranu
* Nie zrobi się filmu w 4K (dla mnie to nie jest akurat problem)
* brak wsparcia że strony Microsoft, (skończyło się parę lat temu), a tym samym nie można softu pobrać z oficjalnego sklepu Microsoft (ale jest dostępny innych żródel w internecie)

Jak alternatywę stosuje program Shotcut. Także darmowy, o wiele nowocześniejszy i bardziej rozbudowany. W nim można na pewno zrobić o wiele więcej. Jednakże jego obsługa jest bardziej skomplikowana i zużywa więcej zasobów systemowych (na moim starym komputerze z procesorem i5 i 8 GB RAMu, nawet krotki film przetwarzany jest bardzo, bardzo długo.) Używam na razie do robienia jakichś bardziej wyszukanych rzeczy, ale podstawą póki co jest Windows Movie Maker.

Awatar użytkownika
Dailak
Management Watahy
Imię: Przemek
Motocykl: Honda NT 1100

Re: Program do edycji filmów

Post autor: Dailak »

Ja używam płatnego Movavi Video Editor.
Honda Forza 125 (2019-2021)
Honda CTX 700 (2021-2023)
Honda CB 750 Hornet (2023-2026)
Honda NT 1100 (2026-obecnie)
Awatar użytkownika
DjPj One
Management Watahy
Imię: Piotr
Motocykl: Peugeot Metropolis 400

Post autor: DjPj One »

Marcel - używam również tak jak Ty - Movie Makera ,a do bardziej skomplikowanych rzeczy Shotcuta. Oba mają swoje wady i zalety. Movie prosty i właśnie czasami zbyt prosty i brakuje kilku przydatnych rzeczy i też mu się zdarza wysypać(zawiesić) podczas edycji ,trzeba pamiętać by co jakiś czas zapisywać projekt.
Shotcut ma swoje wymagania sprzętowe i trzeba więcej czasu by go ogarnąć. Przydatna w ostatniej wersji jest opcja w zakładce ustawienia, skalowanie podglądu i można wybrać opcje w jakiej rozdzielczości podczas obrabiania ma być pokazywany film na podglądzie. Nie trzeba wtedy mieć full hd czy 4K. Dopiero podczas zapisywania program pracuje na oryginalnych plikach. Zapisywanie trwa dość długo ,ale to oczywiście związane jest głównie ze sprzętem na jakim pracujemy.
Mam też program Adobe Premiere Pro ale do niego to już naprawdę trzeba mieć dobry komputer. Program bardzo rozbudowany ,na nim też pracuje wielu ''profesjonalnych" youtuberów...
Od momentu kupna GoPro korzystam też z dedykowanego do tej kamery programu GoPro Quik , pozwala on na naniesienie danych np. z gps..i na szybką obróbkę. Niestety u mnie ( i wiem też ,ze u Damiana) w wersji Quik Desktop program wiesza się , nie odtwarza wszystkich plików. Temat znany w internecie. W pracy mam komputer z tego roku i na nim program daje radę. Co ciekawe w wersji na smartfona wszystko działa jak należy tylko ten czas przesyłania plików z kamery na telefon, pózniej z telefonu na laptopa jest mega uciążliwy.
TraversEZG
Młody Wilk
Imię: Dariusz
Motocykl: Daelim VL RMT Daystar 125

Post autor: TraversEZG »

Do amatorskiego użytku polecam darmowego wbudowany w Windows "Clipchamp"
Daelim VL RMT Daystar 125 (2024)
ODPOWIEDZ