Ceny nowych motocykli w Czechach.

Kupujemy motocykl 125+ dylematy, pytania,
Awatar użytkownika
Awiator
Management Watahy
Imię: Tomek
Motocykl: Suzuki V Strom 650 XT

Re: Ceny nowych motocykli w Czechach.

Post autor: Awiator »

@Damianci cii. Nie zdradzaj moich sekretów bo wciąż mam ten motocykl zaklepany. No i ta testówka to wersja travel pack, która w Polsce katalogowo kosztuje odpowiednio 87300 i 83300, ktory w Słowacji trzeba kupić dodatkowo. Nie znalazłem kwoty, która trzeba wyłożyć ale znalazłem, że obecnie jest na ten pack promocja 40%
Awatar użytkownika
MRF
Wilk
Imię: Mariusz
Motocykl: Yamaha Tricity 300

Post autor: MRF »

Drobna dygresja (nie żebym chciał Was ostudzić lecz trzeba brać pod uwagę):

Musisz zapłacić VAT w kraju, w którym rejestrujesz pojazd. VAT będzie naliczony od łącznej ceny pojazdu, czyli od ceny obejmującej wszelkie akcesoria lub inne powiązane koszty, jak na przykład koszty dostawy.
Jeśli kupujesz pojazd w jednym kraju UE i planujesz przewieźć i zarejestrować go w innym kraju UE, musisz poinformować o tym sprzedawcę, aby nie płacić tam podatku VAT. (bywają problemy bo sprzedawca czasem żąda VAT-u)
Jeśli zapłacisz VAT dwukrotnie, raz z kraju zakupu, a potem w kraju rejestracji, masz prawo do zwrotu podatku VAT. W pierwszej kolejności skontaktuj się ze sprzedawcą lub, w drugiej kolejności, z urzędem podatkowym w kraju, w którym kupiłeś pojazd.

Sumując: w kraju i tak zapłacisz 23 % VATu.
Mumin
Wilk
Imię: Michał
Motocykl: Honda ADV 350, Moto Guzzi V7, Moto Guzzi V9

Post autor: Mumin »

Faktycznie nie każdy zagraniczny salon zgodzi sie na sprzedaż motocykla za cenę netto, ale bez problemu znajdą sie takie, które to zrobią. Najważniejsze to dzwonić, pytać, wysyłać maile aby nie tracić czasu na te salony, które sprzedają wyłącznie w cenach brutto…
MZ ETZ 251—>Kawasaki ZZR 600—>Honda CB 1300 S—>Honda ADV 350;Moto Guzzi V7;Moto Guzzi V9
Awatar użytkownika
Damianci
Wilk Alfa
Imię: Damian
Motocykl: R1250GS

Post autor: Damianci »

@MRF W przypadku zakupu motocykla z dodatkowym wyposażeniem, zdecydowanie odradzam branie jednej faktury na motocykl wraz z akcesoriami i kosztami montażu itp. Szczególnie w Czechach i Niemczech gdzie VAT jest niższy. Najlepiej jedna faktura na motocykl bazowy, możliwie najniższa. A druga faktura na resztę, której nie trzeba rejestrować. :D
Po leku do przodku.

125ccm (2015-2020), Peugeot Satelis RS 125 (2018-2020), Suzuki V-Strom 650 (2020-2022), BMW R1250GS (od 2022)
Awatar użytkownika
Damianci
Wilk Alfa

Najwygodniejszą opcją dla kupującego jest jeśli zagraniczny sprzedawca wystawi na nowy motocykl fakturę netto, na co wielu dealerów powinna się zgodzić. Ale oni też muszą się zabezpieczyć, więc przy okazji dadzą do podpisu dokument, w którym kupujący deklaruje, że wywozi motocykl do Polski i tam zapłaci VAT. Inną opcją zabezpieczenia (wg mnie bardziej racjonalną) przez sprzedającego jest pobranie wpłaty jako wartość netto + VAT. Wystawienie faktury netto, a pozostałą kwotę przyjąć jako depozyt, do czasu dostarczenia sprzedawcy dowodu, że motocykl został zarejestrowany w Polsce. Jeśli kupujący mu takiego dowodu nie dostarczy na czas składania deklaracji podatkowej, z reguły do połowy miesiąca ( u nas do 20-tego) następującego po sprzedaży. Np. kupiłeś w styczniu, nie ważne czy 1. czy 31., do 20 lutego sprzedawca musi złożyć deklarację podatkową i mieć dowód, że mógł wystawić fakturę z zerową stawką VAT, bo towar wyjechał zagranicę, w tym przypadku został tam zarejestrowany. Jeśli nie ma takiego dowodu, to wystawia korektę faktury doliczając należny VAT i pobiera depozyt. Jeśliby nie pobrał zaliczki na VAT, to jeśli kupujący by dowodu nie dostarczył, sprzedawca musi zapłacić VAT u siebie i pozostaje mu ścigać delikwenta we własnym zakresie. Więc nie ma co się dziwić sprzedawcom.
Myślę, że pobranie kwoty netto + zwrotny po rejestracji w Polsce depozyt zabezpieczający VAT, to na to każdy rozsądny sprzedawca się zgodzi. Ja bym się zgodził, gdybym sprzedawał motocykle :D.
Jeśli trafisz na sprzedawcę, który na upartego nie chce się zgodzić, to znaczy, że nie chce sprzedać i może ma jeszcze inne problemy, np. nie lubi Polaków. W takim przypadku to daleko od tego dealera, bo w razie problemów posprzedażowych, tym bardziej nie pomogą.
Po leku do przodku.

125ccm (2015-2020), Peugeot Satelis RS 125 (2018-2020), Suzuki V-Strom 650 (2020-2022), BMW R1250GS (od 2022)
Mumin
Wilk
Imię: Michał
Motocykl: Honda ADV 350, Moto Guzzi V7, Moto Guzzi V9

Post autor: Mumin »

@Damianci , dokładnie tak właśnie należy postępować, Twoje posty z 26 i 27 lutego w sposób jasny i przejrzysty opisują jak należy ten proces rozegrać. Ja ze swojej strony dodam jedynie, ze w moim przypadku (jak wspominałem Guzzi kupiłem w Hamburgu), cała procedura jest bardzo prosta, gdyż posiadam meldunek w Niemczech i mogę pojazdy tam zakupione, rejestrować na siebie, co tez uczyniłem. Dodatkowym profitem jest to, ze VAT w Niemczech wynosi 19% i nigdy nie zapłacę polskiej stawki 23%…
Kupujemy za granicą, rejestrujemy za granicą(kto ma taką możliwość) i oszczędzamy na polskim(drogim)Vacie:)
Kupujemy za granicą, rejestrujemy za granicą(kto ma taką możliwość) i oszczędzamy na polskim(drogim)Vacie:)
Jakby ktoś zobaczył Moto Guzzi w Polsce na niemieckich „blachach”, to istnieje duża szansa ze to będę ja :lol:
Coś mi sie wydaje, ze gdybym bywał na zlotach (raczej unikam), to z powodu rejestracji uchodziłbym za osobnika, który przebył najdalszą drogę aby dotrzeć na zlot 8-) . Inna sprawa ze niemieckie rejestracje motocyklowe są paskudnie ogromne w porównaniu do zgrabnych polskich :shock:
MZ ETZ 251—>Kawasaki ZZR 600—>Honda CB 1300 S—>Honda ADV 350;Moto Guzzi V7;Moto Guzzi V9
Awatar użytkownika
Damianci
Wilk Alfa

@Mumin tym bardziej, że z Badenii-Wirtembergii to opcja jedna z najdalszych z Niemiec na zlot do Polski :D.
A kwestia zakupu motocykla za granicą, na tyle mnie zainteresowała, że gdybym dzisiaj kupował nowy, to przy odczulanej różnicy ceny, nie tylko z chęci oszczędności, ale też z ciekawości i nabycia nowego doświadczenia, kupiłbym za granicą. :D
Po leku do przodku.

Awatar użytkownika
MRF
Wilk
Imię: Mariusz
Motocykl: Yamaha Tricity 300

Post autor: MRF »

@Damianci, @Mumin
Bardzo słuszne i trafione wnioski :D
ODPOWIEDZ