Mój pierwszy skuter, ale jaki?
- K.N.X10
- Wilk Alfa
- Imię: Krzysztof
- Motocykl: Piaggio X10 125, Kymco CV3 550
-
Re: Mój pierwszy skuter, ale jaki?
Przymierzałem się kiedyś do Yamahy x max i do Hondy forzy w salonie jak stały obok siebie, mogłem bezpośrednio porównać i racja jest że yamaha jest dla wyższych osób (mam 176cm) jak dla mnie ok ale na hondzie jakoś wygodniej mi się siedziało, lecz Piaggio x10 to już inna bajka tu jest mega wygodnie i komfortowo można wręcz powiedzieć luksusowo 
Piaggio X10 125 i.e. Executive (2020-...), Kymco CV3 550 ABS NOODOE (2022-...)
-
Krponitus88
- Młody Wilk
- Imię: Marcin
- Motocykl: Kawasaki kmx 125
No to xmax odpada z listy, mam 170cm a butów z koturnami też nie chcę
A co do satelisa to były ponoć w 2 wersjach, do 15 km i ta mocniejsza różnica była w komputerze 
- K.N.X10
- Wilk Alfa
- Imię: Krzysztof
- Motocykl: Piaggio X10 125, Kymco CV3 550
-
Peugeot satelis też był swego czasu brany pod Moją uwagę jeszcze jak stały w salonie niedaleko, mieli 125, 300 (wcześniej 250) i 500 ale 125 compressor niestety nie było w sprzedaży ale i tak nie podchodził pod BKrponitus88 pisze: 11 lip 2022, 21:27 No to xmax odpada z listy, mam 170cm a butów z koturnami też nie chcęA co do satelisa to były ponoć w 2 wersjach, do 15 km i ta mocniejsza różnica była w komputerze
![]()
Piaggio X10 125 i.e. Executive (2020-...), Kymco CV3 550 ABS NOODOE (2022-...)
- MRF
- Wilk
- Imię: Mariusz
- Motocykl: Yamaha Tricity 300
-
Skoro mowa o Forzie to czuję się wywołany do tablicy: wpadła mi w oko w momencie pojawienia się na rynku dlatego zamieniłem Suzuki Burgmana 400 na Forzę 125, moją prywatną Księżniczę z Tych Forzzówi... byliśmy razem 6 lat
, bez zdrad, kłótni i problemów, pewno pożycie trwałoby dłużej ale uznałem że siwe włosy obligują do większej pojemności
...chociaż... jest teraz Forza 350...
Do rzeczy: w parametrach fabrycznych sumarycznie chyba najlepsza chociaż początkowo miewała konkurencję, zużycie paliwa 2,2-3,3 ltr, średnio chyba 2,6 (w zależności od temperatury powietrza, obciążenia, obrotów, prędkości i górek, długości trasy), silniczek chyba w skuterach 125 najlepszy, ABS niezauważalny czyli dobrze dostrojony, hamulce bardzo dobre, estetyka -rzecz gustu lecz jak widać po sprzedaży podoba się większości, awaryjność ? -a co to jest ?
Wady? -chyba jedyna to lusterka, w kolejnej wersji poprawione nie do końca zadawalające...
Konkurencja: Xmax -bardzo porównywalny, chociaż jednak parametry o włos gorsze (przyspieszenie i zużycie paliwa)
Satelis: siedziałem tylko nie jeździłem, chyba jednak bardziej komfortowy...
Sumując: ilość Forz jeżdżących aktualnie, i tych które jeździły w Watasze 125+ powinny Cię przekonać, to nie przypadek pse Pana
Do rzeczy: w parametrach fabrycznych sumarycznie chyba najlepsza chociaż początkowo miewała konkurencję, zużycie paliwa 2,2-3,3 ltr, średnio chyba 2,6 (w zależności od temperatury powietrza, obciążenia, obrotów, prędkości i górek, długości trasy), silniczek chyba w skuterach 125 najlepszy, ABS niezauważalny czyli dobrze dostrojony, hamulce bardzo dobre, estetyka -rzecz gustu lecz jak widać po sprzedaży podoba się większości, awaryjność ? -a co to jest ?
Wady? -chyba jedyna to lusterka, w kolejnej wersji poprawione nie do końca zadawalające...
Konkurencja: Xmax -bardzo porównywalny, chociaż jednak parametry o włos gorsze (przyspieszenie i zużycie paliwa)
Satelis: siedziałem tylko nie jeździłem, chyba jednak bardziej komfortowy...
Sumując: ilość Forz jeżdżących aktualnie, i tych które jeździły w Watasze 125+ powinny Cię przekonać, to nie przypadek pse Pana
- mirpo
- Wilk
- Imię: Miro
- Motocykl: Honda Forza NSS 125cc
-
Oo, dobrze mówisz
ja też jestem mega zadowolony z Forzy
mam wersję z 2021 roku, gdzie jest kilka drobnych zmian wobec wcześniejszych roczników, na przykład mocowanie stelaża pod kufer jest inne.
Spalanie bajka, nigdy nie przekroczyłem 3,0 z pełnego baku. Jak go docierałem to średnie mialem 2,2 a późniejsza eksploatacja ustabilizowała średnie spalanie na poziomie 2,5.
Lusterka rzeczywiście są takie sobie, w sensie widoczności do tyłu, ale dodatkowe przyklejone rybie oczka rozwiązują problem.
Kanapa jest wygodna i nawet 500 km w ciągu dnia nie spowodowało bólu tyłka
Przestrzeń bagażową bardzo duża pod kanapą, a dokładając jeszcze kufer to nie ma ograniczeń w pakowaniu na 3 dniową wycieczkę
Co do prędkości max to się zastanawiam czy w modelu 2021 nie zastosowali ogranicznika obrotów, bo kiedyś jadąc z górki nie chciał pójść więcej niż 125 km/h licznikowe...
Ja tam polecam
ja też jestem mega zadowolony z Forzy
mam wersję z 2021 roku, gdzie jest kilka drobnych zmian wobec wcześniejszych roczników, na przykład mocowanie stelaża pod kufer jest inne.Spalanie bajka, nigdy nie przekroczyłem 3,0 z pełnego baku. Jak go docierałem to średnie mialem 2,2 a późniejsza eksploatacja ustabilizowała średnie spalanie na poziomie 2,5.
Lusterka rzeczywiście są takie sobie, w sensie widoczności do tyłu, ale dodatkowe przyklejone rybie oczka rozwiązują problem.
Kanapa jest wygodna i nawet 500 km w ciągu dnia nie spowodowało bólu tyłka

Przestrzeń bagażową bardzo duża pod kanapą, a dokładając jeszcze kufer to nie ma ograniczeń w pakowaniu na 3 dniową wycieczkę

Co do prędkości max to się zastanawiam czy w modelu 2021 nie zastosowali ogranicznika obrotów, bo kiedyś jadąc z górki nie chciał pójść więcej niż 125 km/h licznikowe...
Ja tam polecam

- Awiator
- Management Watahy
- Imię: Tomek
- Motocykl: Suzuki V Strom 650 XT
-
Ja byłem i wciąż jestem okazjonalnym szczęśliwym posiadaczem Suzuki Burgman 125. Jest to chyba jedyny skuter, który pozwala mi (173cm wzrostu) postawić całą stopę na ziemi po zatrzymaniu. Skuter przy 0-1 traktowaniu manetki gazu palił 2,8 l /100km. Bardzo duży kufer pod siedzeniem. Prędkość maksymalna to 111km/h GPS utrzymywana niejednokrotnie na drogach S i A.
Suzuki Burgman 125 (2020-2023), Zipp Appia 125 (2018 - 2024), Suzuki V Strom 650 XT (2021 - obecnie), Honda GL1800 Gold Wing DCT (2025 - obecnie)
-
Krponitus88
- Młody Wilk
A macie może rozeznanie jaką kwotę trzeba wydać za forzę 15-16r? Widełki cenowe są spore i ciężko mi określić jaka kwota była by odpowiednia za taki rocznik. Na co zwracać uwagę przy zakupie forzy (bo chyba jednak na te 2 kółka się zdecyduję)
- DjPj One
- Management Watahy
- Imię: Piotr
- Motocykl: Peugeot Metropolis 400
-
Ceny motocykli jak i samochodów zdecydowanie poszły w górę, za Forzę z tego rocznika w jakimś godnym stanie na pewno trzeba dać 12 - 14 tysięcy w zależności właśnie od stanu ale być może zdarzają się jakieś okazje. Pamiętaj ,że w tym roczniku nie masz bezkluczykowego systemu i szyby elektrycznej.
-
Krponitus88
- Młody Wilk
Bezkluczykowy start to nie jest coś, na czym mocno mi zależy ale elektryczna szyba to już fajna sprawa. W którym roku wprowadzili te gadżety? Warto zwracać uwagę na przebieg? Jest jakiś dystans po którym silnik forzy może mieć jakieś poważniejsze problemy?
- DjPj One
- Management Watahy
- Imię: Piotr
- Motocykl: Peugeot Metropolis 400
-
Elektryczna szyba ,lekko poprawione lusterka, inny desing zegarów od 2018 , od 2021 ponownie nastąpiła zmiana zegarów....znam Forzy z przebiegiem 40 tysiecy i silnik nie dawał powodów do obaw, inne cześci takie jak rolki, pasek, sprzęgło trzeba wymieniać standardowo. Lusterka w Forzie się składają i ten mechanizm potrafi sie psuć i wtedy lusterka drżą więc na to proponuje zwrócić uwagę.