Szukam zestawu na start YouTube (DIY) — GoPro vs Inne?

Nagrałeś film - wrzuć go tutaj!
Awatar użytkownika
Awiator
Management Watahy
Imię: Tomek
Motocykl: Suzuki V Strom 650 XT

Szukam zestawu na start YouTube (DIY) — GoPro vs Inne?

Post autor: Awiator »

Hej wszystkim!
Planuję poważnie zabrać się za YouTube — kanał przede wszystkim o DIY i tematach warsztatowych. W przyszłości możliwe też będą filmy z wyjazdów, zlotów czy krótkie vlogi z drogi, dlatego chcę zebrać podstawowy sprzęt.

Na pierwszy ogień idzie kamera. Myślę o GoPro (wersja „bez numerka”) za ~800 zł, ewentualnie o trochę droższej Hero 11. Wczoraj trafiłem jednak na recenzję kamery LAMAX X92, która podobno daje obraz porównywalny z GoPro, ma pilota i mikrofon zewnętrzny — a teraz kosztuje 430 zł w Decathlonie. Trochę mi trudno w to uwierzyć, bo z tego, co czytałem w internecie, tanie kamerki rzadko dorównują jakości GoPro, zwłaszcza po włączeniu stabilizacji obrazu.

Do tego pewnie będę potrzebował statyw, uprząż na głowę oraz coś do kręcenia z ręki (gimbal/uchwyt).

Macie doświadczenia z LAMAX X92 lub innymi niedrogimi kamerami akcji? Co byście polecili jako rozsądny zestaw startowy dla kanału DIY (kamera + podstawowe akcesoria) do ~1500–2000 zł całkowicie? Dzięki za wszelkie porady!
Awatar użytkownika
DjPj One
Management Watahy
Imię: Piotr
Motocykl: Peugeot Metropolis 400

Re: Szukam zestawu na start YouTube (DIY) — GoPro vs Inne?

Post autor: DjPj One »

Moje zdanie jest takie ,iż żadna kamera Go Pro "bez numerka" nie nadaje się, jak coś to tylko GoPro w wersji Black od numeru 7 w górę. Od 8 potrzebujesz by podpiąć jakiś mikrofon do Go Pro ustrojstwa które zwie się Media Mod. Na pewno za około 1500zł kupisz coś używanego w dodatkowymi akcesoriami, a dodatkowe baterie są w Gopro bardzo przydatne.. Nowa 13 z małymi akcesoriami jest teraz za jakieś 2200zł.
Kamerami w cenach 400-700zł by sobie głowy nie zawracał. Można jedynie rozważyć kupno DJI Osmo Action np. z numerem 5 ale tu ceny są podobne do Gopro.
Do Go Pro żadnego gimbala nie potrzebujesz bo ona ma wystarczająca stabilizację. Jeśli chcesz kręcić podczas jazdy to potrzeba przylepce na kask, jakieś dodatkowe mocowania. Jak byś chciał podczas jazdy coś mówić to jak wyżej pisałem Media Mod potrzebny, plus mikrofon.
Do stworzenia filmu o historii kupna Goldwinga wystarczy Ci podstawowa wersja kamery np. tylko ze statywem lub monopodem ale jak już chciał coś ponagrywać podczas jazdy to trzeba mieć coś więcej. Do tego jednego filmu wystarczył by Ci dobry telefon ze stabilizacją.
Pytanie jest też takie - czy kwestia kanału na YT na tyle Cię kręci i będziesz miał czas by to robić, a później jeszcze edytować, montować filmy by inwestować, aż takie kwoty. Nie odzyskasz tych pieniędzy szybko, bo by zacząć zarabiać na YT musisz mieć minimum tysiąc subskrybentów oraz mieć 4 tysiące godzin obejrzanych swoich filmów przez innych. Jeśli już to się osiąga to by zarabiać dobre pieniądze to trzeba mieś milionowe ilości odsłon. Przy oglądalności np. 10 tysięcy miesięcznie to zarobek oscyluje w granicach 50-60 zł na miesiąc. Jeśli planujesz rozwinąć kanał i zostać polskim Ichty Boost to wiadomo, że trzeba od czegoś zacząć. Zawsze oczywiście możesz kamerę i inne rzeczy wykorzystać do nagrywania wakacyjnych filmów rodzinnych...
Awatar użytkownika
Cynek
Wilk
Imię: Tomek
Motocykl: MG Norge

Post autor: Cynek »

A biorąc pod uwage ile jest takich filmików w sieci, to raczej zarabianie na tym to jest utopia. Raczej bedziesz to robił w ramach wolontariatu :D
Awatar użytkownika
sokol
Wilk
Imię: Aleksander
Motocykl: Royal Enfield Continental GT 650

Post autor: sokol »

Robienie takich filmików to raczej hobby a jak się wybiją to jako bonus. Trzymam kciuki i będę oglądał.
Kawasaki ER-5 (2017-2022)
Brixton BX125 (2022-2023)
Honda CB 500 (2023- )
Royal Enfield Continental GT (2024- )
Maurycy
Wilczek
Imię: Maurycy
Motocykl: Yamaha Xmax 125

Post autor: Maurycy »

Ja też się skłaniam do odpowiedzi, że przynajmniej na początek, to raczej z pasji. Ale brawo za inicjatywę :)
ODPOWIEDZ