Pierwszy zakup
-
Michał&Kamila
- Wilczek
- Imię: Michał
Pierwszy zakup
Witam przymierzam się do zakupu 125 ale moje pytanie czy ta pojemność nie będzie za mała do ewentualnej podróży we dwoje ? Czy może lepiej trójkołowca z większą pojemnoscia odrazu kupić ? Chciałbym wydać do 10k
-
Gregnysa
- Wilk
- Imię: Grzegorz
- Motocykl: Honda ST1100
Yamaha GTS 1000 -
Re: Pierwszy zakup
Jeżeli planujesz podróże we dwoje to szukaj coś z większą pojemnością. Na 125 we dwójkę plus trochę bagażu będą Ci ciężarówki na ogonie siedziały
- DjPj One
- Management Watahy
- Imię: Piotr
- Motocykl: Peugeot Metropolis 400
-
@Michał&Kamila wszystko zależy od paru czynników, po pierwsze co znaczy ewentualna podróż na 125? 100km czy np. 400-500km dziennie.., po drugie o jakich 125ccm myślisz? Po trzecie - rozumiem, że wcześniej nie miałeś/mieliście kontaktu z żadnym moto? Może warto się przysiąść do kilku lub spróbować się przejechać różnymi sprzętami...
-
Michał&Kamila
- Wilczek
- Imię: Michał
Ewentualnie we dwoje tzn czasem weekendowe wypady dłuższe krotsze trasy, na co czas pozwoli ale więcej w pojedynkę do pracy na codzien . Tylko obawiam się że 125 we dwoje będzie bardziej zniechęcać niż zachęcać do podróży przez brak mocy . Myślałem o honda s wing ale jak większą pojemność to MP3 300/400( przez brak prawo jazdy A ).
- DjPj One
- Management Watahy
- Imię: Piotr
- Motocykl: Peugeot Metropolis 400
-
Czyli skupiasz się na 125 w wersji skuter. Przy kwocie którą zakładasz z trójkołowców masz tylko do wyboru MP3 , tutaj proponuje się właśnie przymierzyć bo nie każdemu pasuje taka pozycja. Będą na Twoim miejscu dziś zrobił bym podobnie jak kilka lat temu -kupił bym 125ccm , przejechał sezon, zobaczył czy jest to coś co faktyczni daje mi/wam przyjemność i chcecie to kontynuować...i wtedy albo kat.A lub coś mocniejszego na "B". Jednak decyzje musisz podjąć sam...
- Awiator
- Management Watahy
- Imię: Tomek
- Motocykl: Honda Gold Wing GL1800BD
-
125 również potrafią się między sobą mocno różnić. Sam dopiero po zakupie Burgmana odkryłem przyjemność w podróżowaniu we dwoje. Więc jeśli już coś chcesz kupić to musi mieć przynajmniej 12KM a najlepiej to 15. Wtedy da się jechać równo z tirami bez obawy, że będą chciały Was wyprzedzać. Na moim wcześniejszym sprzęcie niesety TIRy mnie doganiały i czułem ich ciepło z chłodnicy na swoich plecach. Z 3 kolowcami nie mam bliższej styczności bo poszedłem w A a tak jak @DjPj One sugeruje warto się przymierzyć do różnych maszyn.
Suzuki Burgman 125 (2020-2023), Zipp Appia 125 (2018 - 2024), Suzuki V Strom 650 XT (2021 - obecnie), Honda GL1800 Gold Wing DCT (2025 - obecnie)
-
SlavM
- Wilczek
- Imię: Slawek
- Motocykl: Peugeot Metropolis 400 gt
Polecam jeżeli 125 to max mocy żeby było czyli 15km.
Mnie do 125 zniechęciły dwie sprawy - ledwo 120 top speed i przyspieszenie w granicach 40-80 kulawe.
Najlepiej wypadły tu skuterki honda forza albo pcx.
Motocykle - no przy odrobinie wprawy też dadzą radę ale to wszystko jest tak na styk albo ryzykownie jak dla mnie.
Chociaż zaletą to waga i rozmiar. Mam jeszcze keeway rkf 125 to prawie jak rower.
Mnie do 125 zniechęciły dwie sprawy - ledwo 120 top speed i przyspieszenie w granicach 40-80 kulawe.
Najlepiej wypadły tu skuterki honda forza albo pcx.
Motocykle - no przy odrobinie wprawy też dadzą radę ale to wszystko jest tak na styk albo ryzykownie jak dla mnie.
Chociaż zaletą to waga i rozmiar. Mam jeszcze keeway rkf 125 to prawie jak rower.